BIL.
Meløy Trafikkskole har som mål å kunne tilby kjøreopplæring i nye biler hvor sikkerhet og komfort settes i høysete. I nye BMW X1 finner du rikelig av begge deler. Bilen er konstruert for å være en av de sikreste i dag, med 5-stjerner i Euro NCAPS test for kollisjonssikkerhet.


Med en 2 liters motor på 136 dieselhester, god bakkeklaring og trekk på alle fire hjul, kjører vi med lav risiko og god trafikkavvikling.
 
Trinn 1
Obligatorisk trafikalt grunnkurs før du kan begynne å øvelseskjøre.
Dersom du har trafikalt grunnkurs, er eldre enn 25 år eller har førerkort fra før, starter du rett på trinn 2.
 
Trinn 2
Når du starter kjøreopplæringen til bil, starter du på trinn 2. Dette trinnet gjennomfører vi i sin helhet i Meløy med strekningen Neverdal – Reipå som øvingsområdet. Etter endt opplæring i dette trinnet skal du kunne stanse og sette i gang, svinge til høyre og venstre i kryss ved å observere i speil, gi tegn, plassere deg riktig og tilpasse farten med en normal brems og en normal akselerasjon.

Du skal kunne krypekjøre, ta bakkestart med og uten parkeringsbrems og gire opp og ned på en behagelig måte. Til slutt må du kunne snu bilen ved rygging eller u-sving, du må kunne parkere på tvers og på langs mellom biler og ta en sikkerhetskontroll av bilen for å sjekke at den er i forsvarlig og forskriftsmessig stand.

Om du behersker alt dette finner vi ut sammen i en obligatorisk veiledningstimen på slutten av trinnet.

 
Trinn 3
På trinn 3 er målene rettet mot det å samarbeide med de andre. Trinnet starter gjerne med fokus på vikeplikt og risiko ved kjøring inn og ut av forkjørsvei. Samtidig øver vi forbikjøring med en annen bil. Videre planlegger vi sikkerhetskurs på bane, som er en obligatorisk del på trinn 3. Kurset gjennomføres på NAF sin øvingsbane i Valnesfjord og inneholder både teori og praksis på banen. Kurset er på totalt 4 timer hvorav to timer er teori om kjøring på glatt føre og sikring av personer og gods i bil, og to timer er praktisk kjøretrening på banen. På tur til og fra Valnesfjord får du også verdifull landevegskjøring som en del av trinn 3.

På trinn 3 skal du altså kunne kjøre selvstendig og sammenhengende i variert trafikk og miljø. Du skal samarbeide med de andre trafikantene, bidra til god trafikkavvikling, oppfatte risikosituasjoner, ivareta din og andres sikkerhet samt kjøre riktig etter de lover og regler som gjelder. Det betyr at du må kunne overholde vikeplikten, kjøre inn- og ut av forkjørsvei, kjøre i og mellom kryss, i envegskjørte gater og på flerfeltsvei hvor du også skal kunne velge riktig kjørefelt samt foreta feltskifte ved behov. Du må kunne kjøre gjennom lyskryss og rundkjøringer, holde jevn fart og stø kurs på landevegen samt kunne tilpasse farten riktig i forhold til risikoen slik at uhell ikke oppstår. For å nå disse målene øver vi bykjøring i Bodø og avslutter trinnet med en obligatorisk veiledningstime i bytrafikk.

 
Trinn 4
Trinn 4 består i sin helhet av sikkerhetskurs på veg. Kurset er obligatorisk for alle og innholdet er hovedsaklig rettet mot din risikoforståelse og selvinnsikt.

Kurset er på totalt 13 timer fordelt over to dager:

 • Dag 1:
 • 2 timer undervisning i klasserom om bilkjøringens risiko
  5 timer kjøring med fokus på risiko ved forbikjøring
  selvstendig kjøring på landeveg og i variert trafikk
     
 • Dag 2:
 • 4 timer selvstendig kjøring i bymiljø samt avsluttende landevegskjøring
  2 timer refleksjon og oppsummering i klasserom
   
  For å få mest mulig kjøring i variert trafikk, har vi valgt å kjøre fra Ørnes til Bodø med overnatting til neste dag. Dette gir deg mulighet til å trene fokus på risiko i mer by-relaterte områder enn det vi får til i Meløy.
   
  Oppkjøring
  Oppkjøringsdagen legger vi til rette for at du skal kunne repetere og varme opp i forkant. Vi stiller bil til disposisjon slik at du gjennomfører prøven i den bilen du kjenner fra opplæringa.

  Selve førerprøven gjennomføres i Bodø av Bodø Trafikkstasjon og prøven varer i ca. 75 minutter:
  • 10 – 15 minutter brukes til klargjøring og sikkerhetskontroll.
  • 50 – 60 minutter til kjøring etter en fastsatt rute.
  • 5 – 10 minutter med oppsummering og tilbakemelding.

  Om kjøringen din preges av veloverveide handlinger som ivaretar din og andres sikkerhet, en tydelig og presis kjøreteknikk, god samhandling med andre og at du kjører i henhold til de lover og regler som gjelder, ja da er det bare å gratulere – lappen er din!!!

   

  God tur og kjør forsiktig…